Referentiecase gemeente Hollands Kroon

“Met Victor Adviseurs worden complexe zaken gemakkelijk” Anja Herder – Blaauw, secretariaat Bezwaarschriften gemeente Hollands Kroon

Voordat Anja in 2020 aan de slag ging als secretariaat medewerker bezwaarschriften bij de gemeente Hollands Kroon was zijn 20 jaar werkzaam bij de rechtbank. Ondanks haar jarenlange ervaring was het wel even schakelen van kantongerecht naar bestuursrecht. Inmiddels heeft ze mede met dank aan Victor Advocaten flinke stappen kunnen maken en is de commissie bezwaarschriften een professionele afdeling met ambitie.


We hebben echt iets moois neergezet
Het was best een uitdaging toen ik begon bij Hollands Kroon. Er was nagenoeg geen commissie bezwaarschriften dus we moesten echt vanuit niks beginnen. Een belangrijke eerste stap was het vinden een secretaris voor bezwaarschiften. Tijdens de sollicitatieronde ontmoette wij Anita Wester van Victor Advocaten. Anita sprong er gelijk uit! Ze was heel duidelijk en concreet, haar woordengebruik was heel helder en ze kon goed toelichten waar haar kennis en kunde lag. Nu enkele jaren later zijn we heel blij dat we destijds voor haar gekozen hebben!

“Anita maakte tijdens de sollicitatieronde direct indruk op ons. Achteraf bleek dit de juiste keuze met een jarenlange succesvolle samenwerking tot gevolg”

Capaciteit om complexe zaken gemakkelijk te maken
We werken inmiddels bijna 3 jaar samen met Anita en echt iedereen is dol op haar. Ze is echt een belangrijke schakel binnen onze commissie. Als commissie bezwaarschriften voor zowel de gemeente Hollands Kroon als Texel hebben we iets moois neergezet. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de verordening, goede werkafspraken maken en hoe om te gaan met klachten en Woo (Wet Openbare Overheid) verzoeken.

Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar toen wij een Woo-verzoek kregen wisten we eigenlijk niet wat ons te wachten stond. Anita nam ons gelijk bij de hand. Er waren nog geen werkafspraken dus Anita heeft ervoor gezorgd dat het verzoek op de juiste manier werd afgehandeld en heeft samen met het team een compleet nieuw werkproces neergezet. Dit is echt iets dat Anita, maar ook haar collega’s van Victor Adviseurs typeert. Ze zijn in staat om complexe zaken gemakkelijk te maken. Het taalgebruik is altijd helder en dat kan nog wel eens uitdagend zijn bij juridische zaken. Anita zorgt altijd voor een perfecte vertaalslag zodat we allemaal weten waar we over praten. Daarnaast heeft ze een no-nonsense mentaliteit en strijd ze echt voor haar principes. Ze is daarnaast enorm betrokken bij onze organisatie.

Draagvlak creeëren
Omdat we niet zo’n hele grote gemeente zijn hebben we geen aparte juridische afdeling en bijvoorbeeld ook geen kwaliteitsmedewerkers. We zijn dan soms afhankelijk van specialisten zoals Anita. Waar zij vooral een belangrijke rol speelt is om de hele organisatie mee te nemen bij bezwaarschriften. Twee keer per maand worden de bezwaarschriften in een zitting bij Hollands Kroon besproken en één keer per maand bij de gemeente Texel. Anita gaat daarna aan de slag om per bezwaarschift haar advies te schrijven voor het college. Het besluit wordt vervolgens teruggekoppeld aan de inhoudelijke teams. Dit is soms lastig, maar Anita weet het altijd zo te formuleren dat iedereen inhoudelijk begrijpt waarom bepaalde keuzes zij gemaakt.

Persoonlijk zie ik Anita echt als mijn rechterhand. Naast dat ik het erg goed met haar kan vinden is ze mijn vraagbaak. Na 20 jaar bij de rechtbank te hebben gewerkt kan ik wel zeggen dat ik aardig wat kennis heb. Maar met een professional als Anita aan je zijde sta je toch een stuk sterker. Zij zorgt ervoor dat ik wordt gevoed met haar kennis en kunde en dat ook ik mijzelf blijf ontwikkelen.

“Professioneel, betrokken en een no-nonsense mentaliteit. Dat is hoe ik Anita zou typeren”

We zijn nog niet klaar
Voorlopig zijn we nog niet klaar. Ja de commissie bezwaarschriften een professionele afdeling geworden maar er zijn nog genoeg uitdagingen. Zo gaan we bijvoorbeeld binnenkort nieuwe commissieleden werven. Anita zal daar nauw bij betrokken worden. Denk aan het opstellen van de profielen en natuurlijk de sollicitatiegesprekken zelf. Daarnaast blijven we de verordening verder professionaliseren en gaan we het mandaatbesluit aanpassen en doorvoeren binnen de organisatie. Maar met Anita aan onze zijde is geen uitdaging te groot. Zoals gezegd: “iedereen hier is van haar gaan houden”.

“Anita is mijn vraagbaak als het gaat om juridische aangelegenheden. Ik leer elke dag weer door haar kennis en kunde”

Meer weten?
Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen als juridisch adviseur? Neem rechtstreeks contact op met Anita Wester via (+31) 72 528 00 36 of wester@victoradvocaten.nl.

Deel dit bericht:

Gerelateerd